capoeira pula - grupo ginga mar

Capoeira

Capoeira je afro-brazilska borilačka forma u kojoj se isprepliću ples, muzika i tehnike samoobrane kroz igru u nenasilnom okruženju. Kombinira borilačke tehnike izvođene u skladu s pokretima koji liče na ples, te u ritmu s muzikom. Dodatni elementi capoeire su i samba - samba de roda i maculele - ratnički ples sa štapovima. Povijest capoeire je prilično maglovita - postoje različite legende i nemože se sa sigurnošću tvrditi koja je od njih najbliža istini. Capoeira je, zahvaljujući mestre Bimbi (tvorac regional stila) i mestre Pastinhi (čuvar tradicionalne capoeire) krenula u dva pravca, dva osnovna stila capoeire; angola i regional. Capoeira se danas dijeli na više podgrupa; tradicionalna capoeira angola (izvorno učenje mestre Pastinhe), tradicionalna capoeira regional (izvorno učenje mestre Bimbe), capoeira contemporanea, capoeira objectiva... Bez obzira na stil, capoeira razvija cijelo tijelo i briše razlike dobi, spola i rase :)

 

Mestre Bimba i capoeira regional

Mestre Bimba je rekao: " 1928 stvorio sam i dovršio capoeiru regional;to je mješavina Batuque-a i Angole, sadrži više udaraca, prava je borbena vještina, blagotvorna za tijelo i duh." Manoel dos Reis Machado rođen je 23.11.1900 u četvrti Engenho Velho de Brotas u Salvadoru, Bahia. Otac mu je bio Luis Cândido Machado, poznati Batuque šampion, a majka Maria Martihna do Bonfim. Bimba je radio kao kopač uglja, skladištar, radnik na dokovima, stolar, no iznad svega, bio je capoeirista, Mestre de Capoeira - naslov koji je dobio od društva u kojem je kažnjavanje iskazivanja crnačke kulture bilo vrlo intenzivno.
Muniz Sodre (učenik mestre Bimbe) govori o svom učitelju sljedeće: "Bio je jedan od najvećih crnih heroja u Bahiji." S Capoeirom je počeo u 12-oj godini, u Estrada das Boiadasu, (danas Bairro De Liberdade). Učitelj mu je bio Bentinho, afrikanac; kapetan Bahijske navigacijske kompanije.

 

Batizado

je značajan trenutak za učenika. Nakon učenja svih sekvenci, po prvi puta bi igrao u rodi. Itapoan, bivši učenik mestre Bimbe, prisjeća se Batizada u Bimbino doba: "Batizado se sastojao od davanja ratničkog imena (nome de guerra) svakom učeniku. Vaš fizički izgled, kvart u kojem ste živjeli, profesija, način oblačenja, stav, umjetnost kojom ste se bavili, služilo je u odabiru imena." Fred Abreu, govoreći o Batizadu, spominje da bi u Bimbinoj akademiji on znao reći 'Danas kročite u akciju.' Na taj način mestre je upozoravao početnike da je došlo vrijeme za njihov Batizado.
To je bio dirljiv trenutak, jer tad je učenik prvi puta igrao u rodi uz Berimbau. Stariji učenici ili graduadosi bi tom prilikom bili "kumovi" početniku. Padrinho bi potaknuo učenika da igra, a nakon igre, Mestre Bimba bi, u središtu rode podigao ruku iniciranog i u tom trenutku učenik bi dobio ime po kojem će ga zvati u capoeira svijetu.

 

Muziku možemo podijeliti na dva dijela. Prvi dio bi bili berimbau ritmovi: Sao Bento Grande, Santa Maria, Banguela, Amazonas, Cavalaria, Idalina i Iuna. Svaki ritam ima svoje značenje i predstavlja način igre. Sao Bento Grande je agresivan ritam, označava visoku igru, stratešku i čistih udaraca; "čvrstu igru". Banguela je ritam koji označava kružnu igru, kratku, punu malicie i tečnu. Cavalaria ritam je upozoravajući, govori da je netko nepoznat došao u rodu, a prije se koristio i kao signal da dolazi policija.. Iuna je poseban ritam stvoren za graduadose Mestre Bimbe. Zove na prijateljsku igru, kratku, zahtjevnih pokreta. Santa Maria, Amazonas i Idalina su ritmovi prezentacije. Drugi dio muzike odnosi se na quadras i corridos. Quadras su mini-solosi sa stihovima od 4 do 6 linija. Corridos su pjesme u kojima korus ponavlja pojedine kratke stihove