capoeira pula - grupo ginga mar

Brasil

República Federativa do Brasil

 

Brazil

Brazil je država u Južnoj Americi. Proteže se na velikom području, obuhvačajući središte kontinenta i istočnu obalu Atlantskog oceana. Graniči sa Urugvajem, Argentinom i Paragvajem na jugu, Bolivijom i Peruom na zapadu, te Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gvajanom. Velik dio Brazila pripada slivu rijeke Amazone i prekriven je kišnim šumama.

Portugalski je službeni jezik, a jezik kojim Brazilci govore je dijalekt/vernakular kojeg lingvisti nazivaju brazilski portugalski.

 

Povijest

Današnja teritorija Brazila naseljena je najmanje prije 6000 godina među-nomadskom populacijom. Pedro Alvares Kabral otkio je ovo područje 1500. godine. Tokom naredna tri stoljeća, Brazil biva neprekidno koloniziran Portugalcima. Tijekom tog perioda drvo Brazila je najeksploatiraniji resurs.

Kolonije su uglavnom eksploatirale robove - domoroce i Afrikance. 1808, portugalski Kralj Jvan VI, bježeći pred Napoleonom, preselio se u Brazil s cijelom kraljevskom porodicom, plemićima i vladom.

Princ-regent Petar I od Brazila, proglasio je nezavisnost 7. rujna 1822, stvorivši nezavisno Brazilsko Carstvo. Ono je prestalo poslije njegovog nasljednika Petra II od Brazila, kada je Brazil pretvoren u republiku 15. studenog 1889.

Krajem 19. stoljeća i početkom 20., Brazil je privukao preko 5 milijuna europskih i japanskih imigranata koji su pokušali okušati sreću u industrijaliziranom Brazilu. Brazilska demokracija  tri put je zamjenjivana diktaturom: 1930-1934 i 1937-1945 od strane Getulija Vargasa i 1964-1985 od strane grupe generala vojske.